jueves, 21 de marzo de 2013

OPUS NIGRUM




Des de molt jove, Yourcenar tenia el projecte de submergir-se en la memòria històrica dels seus avantpassats. Als 20 anys es va proposar escriure una novel•la sobre totes les generacions familiars que l’havien precedit. Dinada la complexitat del projecte, el llibre va ser abandonat fins els any 60.

En el moment de a redactar Opus Nigrum, va haver d tornar a repassar aquells apunts plens de noms i de lloc en els que s’havien dut a terme durant segles la vida de la seva família.


Al contrari d’Adrià, el personatge d’aquesta obra, Zenó de Bruixes, és fictici, però l’influeixen trets de persones reals com Leonardo da Vinci, o Rotterdan.
Opus Nigrum és una vella fórmula alquímica, significava la fase de separació i dissolució de la matèria. Simbolitzava les proves supremes de l'esperit en el seu procés d'alliberament.

En crear el personatge de Zenón, (humanista, filosòfic, metge i alquimista del segle XVI), Yourcenar no es limita a explicar el tràgic destí d'un home excepcional. Zenó i els personatges secundaris que l'acompanyen en la seva turmentada existència ens fan reviure tota una època, perfectament reconstruïda, d'un món en què s'enfrontaven Edat mitjana i Renaixement. Hi ha un arriscat combat contra totes les formes de la ignorància, tant laiques com religioses. Zenó és un bastard.


No hay comentarios:

Publicar un comentario